duminică, 27 mai 2012

Lucrari de intretinere la palmieri

Lucrari de intretinere la palmieri

Transvazare palmierilor: se face cu multă grijă pentru a vătăma cât mai puţin plantele, folosind un amestec format din: o parte turbă fibroasă, o parte pământ de frunze, o parte mraniţă, o parte pământ de ţelină şi o parte nisip de râu sau de carieră bine spălat. În primii 2-3 ani de viaţă transvazarea se face anual sau chiar de două ori pe an, totdeauna după ce rădăcinile încep să iasă afară din ghiveci prin orificiul bazal. Pe măsura înaintării în vârstă, nevoia transvazării scade o dată cu scăderea ritmului de creştere. Astfel până la vârsta de 6-8 ani vasul se schimbă o dată pe an pentru ca apoi această operaţie să nu fie necesară decât o dată la 2-3 ani.


Liliacul

Liliacul, pe numele sau latinesc Syringa vulgaris - este un arbust care atinge o inaltime de 7-8 m. Frunzele liliacului sunt in forma de inima, alungite, cu pedunculi lungi, asezate una in fata alteia. Liliacul isi pierde frunzele la sfarsitul lunii noiembrie, dupa caderea brumelor.

Liber, liliacul infloreste in lunile mai-iunie, iar in cultura fortata din octombrie pana in mai-iunie. Florile parfumate sunt asezate in ciorchine, de forme si culori diferite.

Liliacul
 In cultura exista peste 800 de soiuri, ceea ce atesta preocuparea cultivatorilor pentru aceasta specie. S-au detinut cultivaruri cu flori de diferite culori si nuante simple sau batute, de exemplu:
  • cu flori simple: - „Pasteur-lila"; „Jan van Toi" - albe; „Buffon-mov"; „Prim rose" - galben.
  • cu flori batute: „Charles Joly" - rosu purpuriu inchis; „Mme Lemoine" - alb, ete.

marți, 15 mai 2012

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis este un arbust tarator care poate decora gradina sau parcurile din primavara pana la finele toamnei.

Cotoneaster horizontalis este un arbust tufor tarator (are crestere mai mult pe orizontala decat pe verticala), ale carui ramuri pot ajunge si 1 -1.5 metri, astfel incat diametrul tufei atinge si trei metri. Inaltimea medie este de 50-70 centimetri.

Tulpinile sunt lungi, lemnoase si usor curbate. Frunzele sunt mici, rotunjite, lucioase, de un verde inchis, insa toamna ele capata o nuanta rosiatica, facand planta deosebit de atractiva. Infloreste abundent in lunile mai - iunie, florile fiind mici si de culoare rosie, roz sau alba. Dupa ce trec florile, apar fructele, bace mici de culoare rosie, roz sau caramiziu, care raman atasate de tulpini mult dupa sosirea iernii, realizandu-se un contrast foarte frumos intre zapada alba si bobitele colorate. Micile fructe sunt foarte apreciate de pasarile in cautare de hrana.

Maghiranul

În regiunea mediteraneeană, maghiranul (origanum majorana) se numără încă din antichitate printre cele mai cunoscute plante aromatice şi medicinale.

 Maghiranul a trecut Alpii abia în sec. al XVI - lea. Dacă nu tăiaţi lăstarii prea tare, vor creşte rămurele noi şi puteţi recolta a doua oară maghiran.


Busuiocul

Plante aromatice - busuiocul

Originar din Africa şi Asia - în special din Indiile tropicale -, busuiocul a ajuns curând şi în regiunea mediteraniană. De acolo a ajuns în Europa Centrală, în secolul al XII - lea.

Dintotdeauna au fost apreciate atât aroma busuiocului, cât şi efectul său vindecător în cazul tulburărilor de stomac şi din intestin.
Cultivarea în ghivece, plantele cresc şi în anii bogaţi şi reci; în plus, în ghivece busuiocul este ferit de melci.

Muscate curgatorare

Muscatele curgatoare

Muscatele au o perioada lunga de inflorire dar ele pot sa nu repete inflorirea. Nerepetarea infloririi se intampla mai ales la muscatele regale cu volanase si pline de culoare.
Motivul neinfloririi muscatei este ca nu au avut o perioada de odihna iarna. Cerinta principala este reducerea frecventei udarilor.
Compostul trebuie mentinut abia umeziti - nu trebuie sa udati o data pe saptamana, iarna. Lasati suprafata sa se usuce inainte de a uda, cand este inflorita. Nu confundati muscatele anuale (Pelargonium) cu muscatele perene (Geranium) deoarece conditiile de crestere sint diferite, asemenea si florile.


Muscate curgatoare


Tagetes (craite)

Flori de gradina: tagetes sau craite

Tagetes este un gen de plante floricole, anuale originare din Mexic, face parte din familia Compositae. Tagetes au tufe ramificate, inalte 10-60 cm, frunze compuse, penate, cu miros puternic. Inflorescentele cu ligule ondulate, care dau aspectul de garoafa, infloresc vara si toamna.
Florile de tagetes cresc bine pe locuri insorite, se multumesc si cu apa mai putina.
Cele mai raspandite soiuri apartin speciilor Tagetes erecta si Tagetes patula, insa in modul de cultura nu sunt diferente semnificative.

vineri, 4 mai 2012

Lobelia

Plante de gradina - Lobelia

Genul Lobelia, cu specii numeroase (de ordinul sutelor), originare din regiunile temperate si calde, plante anuale si vivace, erbacee sau sufrutescente, caracterizate printr-o talie joasa, cu tulpini erecte sau pendente, ramificate si frunze alterne, mai mult sau mai putin dintate, lanceolate. Florile de Lobelia, grupate in ramece, sunt asemenetoare unui fluture.

Celosia

Flori de gradina: Celosia

Celosia sunt plante frumoase, cu inflorescente originale, viu colorate, de forma unei creste de cocos sau a unui manunchi de pene de strut, originare de prin tinuturile calde ale Asiei si Africii, sunt plante erbacee, rareori semiarbusti sau arbusti, care, prin infatisarea lor curioasa, decoreaza frumos parcurile si gradinile. Celosia se folosesc si ca flori taiate.

Celosia argentea cristata.
Planta de celosia creste pana la cca 60 cm inaltime, frunzele sunt alterne, de culoare verde sau purpurie, petiolate, oval alungite si acuminate, iar inflorescentele de culoare roz, galben-aurie sau rosie sunt formate din flori mici, reunite la varful tulpinii pe o axa dilatata in forma de creasta ondulata (au caliciul compus din 5 sepale si sunt lipite de coada).

Allamanda

Venit din regiunea ecuatoriala, cere o atmosfera umeda si multa lumina; nu suporta totusi soarele puternic.
Originar din Brazilia, acest arbust are flori galbene toxice. Inmultirea se face prin butasi in primavara, dar ceva mai greu. Se vor inradacina butasi intr-un amestec de nisip si se vor acoperi. Dupa inradacinare, tinerele plante se vor planta intr-un amestec de pamant in care poate domina pamantul obisnuit. Se vor putea tine intr-un loc incalzit normal si puternic luminat.

Paulownia - arborele printesei

Paulownia, arborele Printesei, si-a capatat numele in onoarea printesei Anna Pavlovna (1795-1865), fiica tarului Paul I al Rusiei si sotia printului ( mai tarziu rege) William al Olandei (1792-1849).

Acest arbore exotic originar din China se remarca prin portul si inflorirea sa abundenta de la inceputul primaverii dinaintea infrunzirii. Atunci se deschid mari corole liliachii asemanatoare ca forma gurii leului, dispuse in inflorescente tip panicule terminale, lungi de 30-60 cm, care emana un parfum discret de violete.Paulownia se remarca de asemenea prin cresterea sa foarte rapida de circa 3 metri pe an in primi ani precum si prin frunzele sale foarte mari ce pot atinge 60 cm in diametru. Datorita perisorilor existenti pe partea inferioara a frunzelor si a petiolului, arborele este un bun absorbant al zgomotelor.

joi, 3 mai 2012

Ingrijirea orhideelor

Orhidee - ingrijire

Orhidee

Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana. Desi nu sunt extrem de pretentioase si sensibile, trebuie sa respectam cateva reguli de ingrijire ale orhideelor:

Spirulina, o sursa veritabila de energie

Anumite activitati zilnice sporesc nevoia organismului de energie. Deseori, aceasta nevoie o compensam gresit prin consumul de hidrocarbonati, prin alimentatia cu paste sau dulciuri. Astfel de alimente cresc la inceput glicemia, dar dupa intrarea in activitate a insulinei, glicemia scade sub valorile initiale. Solutia ideala o ofera consumul de alge, si dintre acestea in special acela de spirulina.
Chiar daca ocupa unul dintre ultimele locuri pe lista preferintelor alimentare dupa criteriul gustului, spirulina se numara totusi printre cele mai sanatoase alimente. Potrivit cercetarilor din domeniul nutritiei, planta inmagazineaza 65% proteine si toate cele opt tipuri de aminoacizi.
Activitatea musculara nu se poate inchipui fara proteine, in sistemul imunitar joaca rolul principal. Toate enzimele sistemului digestiv sunt constituite din proteine ca si toate enzimele care dirijeaza metabolismul.Consumul a 10-15 grame zilnic din proteinele spirulinei devine satisfacator pentru organism, putand inlocui in cea mai mare proportie proteinele animale. 
De asemenea, este o sursa remarcabila de clorofila, saruri, fitonutrienti, enzime, si desigur, de vitamina A, B1, B2, B6, K, si E. Fierul continut in spirulina se absoarbe foarte bine in organism ceea ce o face benefica pentru anemici. Putini sunt cei care stiu ca planta ofera mai mult calciu chiar si decat laptele de vaca, si este mai usor de asimilat in organism.
Spirulina compenseaza carentele, ajuta organismul sa-si recapete vitalitatea, accelereaza inmultirea celulelor din maduva osoasa si creste imunitatea organismului.

Cel mai singuratic arbore din lume

Fiindca padurile ocupa inca teritorii vaste ale planetei, arborii cunoscuti individual de o lume intreaga sunt extrem de putini. Acestia au nevoie, evident, sa prezinte caracteristici atipice, daca este posibil demne de Cartea Recordurilor, sau macar sa detina o insemnatate istorica.
Statul California poseda cateva astfel de exemple: Hyperion este cel mai inalt din lume (155.5 m), arborele de sequoia General Sherman este cel mai voluminos (1.450 m cubi) iar cel mai vechi este Methuselah, rasarit cu circa 4.800 de ani in urma. De asemenea, nu mai putin cunoscuti sunt: arborele lui Buddha, sub care traditia relateaza ca marele profet a fost iluminat, si maslinul din vremea Mantuitorului din gradina Ghetsimani.  

Cele mai urat mirositoare plante

Oamenii privesc florile cu mare admiratie fiindca sunt un mijloc prin care isi pot exprima sentimentele fata de semeni. Varietatea de forme si culori sub care le intalnim in natura este mare intocmai ca aceea a mirosurilor pe care le raspandesc.
Inainte de a da curs exemplelor noastre, amintim in treacat ce reprezinta mirosul pentru cele care le poseda, pentru gingasele flori. Chiar daca ne place sa credem ca noima lor ar fi sa ne bucure sufletele, in lumea plantelor mirosul constituie de fapt un adevarat limbaj. Astfel sunt chemate fapturile care asigura procesul de polenizare si tot la fel sunt indepartati si oaspetii nepoftiti.
Urmatoarele plante nu numai ca detin un miros extreme de neplacut, pe care din pacate (ori din fericire) nu il puteti simti, ci au si o infatisare destul de bizara.  
Amorphophallus titanium

Amorphophallus titanium se spune ca raspandeste in aer cel mai neplacut miros din cate se intalnesc in lumea plantelor si creste doar in padurile ecuatoriale din Sumatra. Prima descriere stiintifica a fost realizata in anul 1878 de botanistul italian Odoardo Becarri. Gratie aspectului exotic, la scurta vreme patrunde in Gradina Botanica Regala din Londra iar la inceputul secolului XX in America.  
Rafflesia arnoldii

Cum “aschia nu sare departe de trunchi”, Rafflesia arnoldii nu putea fi decat o ruda apropiata a florii din Indonezia, prezentata anterior. Rafflesia arnoldii are dimensiuni mai reduse si aduce prin aspect mai mult a floare decat a monstru. Astazi, Rafflesia arnoldii este amenintata cu disparitia. In Borneo si Sumatra, oamenii pe proprietatile carora cresc asemenea exemplare sunt incurajati prin diferite mijloace sa le crute. Totusi, din pricina mirosului si a texturii dezgustatoare, putini locuitori intampina cu bunavointa cerinta.
Sursa foto: Wikipedia

miercuri, 2 mai 2012

Lucrari in gradina in luna mai

Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata. De acum si pana la toamna, gradinarii isi iau din nou munca in serios pentru a avea parte de flori multicolore si de rod imbelsugat. Nu este cazul sa va panicati, luna abia incepe iar acomodarea cu ceea ce aveti de indeplinit se va face treptat.