marți, 15 mai 2012

Tagetes (craite)

Flori de gradina: tagetes sau craite

Tagetes este un gen de plante floricole, anuale originare din Mexic, face parte din familia Compositae. Tagetes au tufe ramificate, inalte 10-60 cm, frunze compuse, penate, cu miros puternic. Inflorescentele cu ligule ondulate, care dau aspectul de garoafa, infloresc vara si toamna.
Florile de tagetes cresc bine pe locuri insorite, se multumesc si cu apa mai putina.
Cele mai raspandite soiuri apartin speciilor Tagetes erecta si Tagetes patula, insa in modul de cultura nu sunt diferente semnificative.
Marimea semintelor la Tagetes erecta este de 300 boabe/gr iar la Tagetes patula mai mici 400 seminte/gr. La souri se folosesc pentru 1000 de plante 8-10 gr de seminte, iar la hibrizi 5 gr este suficient.
Soiurile de Tagetes Erecta se seamana inca din sfarsitul ianuariei, pana mijlocul februariei, de cand abia incep sa se semene soiurile de Tagetes patula. Semanatul se face in sere inmultitor, dar si in paturi calde daca nu este necesar plantarea rasadului inflorit. Temperatura optima de germinare este 22-24°C care se poate reduce dupa rasarire la 18-20°C. Rasare in 7-14 zile. Daca avem spatu suficient putem semana si in alveole, de unde se tranplanteaza mai usor.
Plantele se pot transplanta dupa 4-6 saptamini direct in ghivece de 9-10 cm. Dupa transplantare sa mentinem temperatura pentru inradacinare. In timpul culturii este suficient 12-14°C, avand in vedera totusi ca temperaturile scazute deterioreaza calitativ florile. Inainte de plantare se calesc plantele la 10°C.
Unele soiuri de craite cer insolatie de zi scurta pentru inflorire, acestea de preferinta se seamana inainte de 10 februarie, sau se va reduce durata iluminarii la 9 ore.
Sourile de Tagetes erecta sunt mai pretentioase la umiditate, ele se uda regulat, fata de elementele nutritive nu are pretentii mai deosebite. In cazul in care umiditatea din sol este prea mare se recomanda o ingrasare suplimentara.
Soiurile moderne nu necesita ciupit, si nu sunt sensibile la alungire.
Durata culturii la Tagetes erecta este de 12-14 saptamini iar la Tagetes patula 10-12 saptamini.

Niciun comentariu: