duminică, 27 mai 2012

Lucrari de intretinere la palmieri

Lucrari de intretinere la palmieri

Transvazare palmierilor: se face cu multă grijă pentru a vătăma cât mai puţin plantele, folosind un amestec format din: o parte turbă fibroasă, o parte pământ de frunze, o parte mraniţă, o parte pământ de ţelină şi o parte nisip de râu sau de carieră bine spălat. În primii 2-3 ani de viaţă transvazarea se face anual sau chiar de două ori pe an, totdeauna după ce rădăcinile încep să iasă afară din ghiveci prin orificiul bazal. Pe măsura înaintării în vârstă, nevoia transvazării scade o dată cu scăderea ritmului de creştere. Astfel până la vârsta de 6-8 ani vasul se schimbă o dată pe an pentru ca apoi această operaţie să nu fie necesară decât o dată la 2-3 ani.


Fertilizarea palmierilor: o dată la zece zile în perioada caldă a anului , dizolvând un îngrăşământ complex în apa de udare.
Eliminarea prafului de pe frunze: cel puţin odată pe lună cu un burete înmuiat în apă călduţă sau prin introducerea plantelor sub duş.
Afânarea pământului în vase: o dată pe lună cu un băţ de grosimea unui creion, pentru a asigura pătrunderea aerului la rădăcină.
Îndepărtarea frunzelor uscate: se execută prin tăierea lor de la bază ori de câte ori este cazul.

Dăunătorii palmierilor: Păduchele ţestos, păianjenul roşu comun

Faţă de lumină au pretenţii ridicate. Unele specii (Chamaerops) rezistă în plin soare, în timpul verii putându-se planta în spaţiile verzi. Alte specii (Chamaedorea, Phoenix) se feresc de razele arzătoare ale soarelui din miezul zilelor de vară.
Faţă de temperatură au pretenţii moderate, 20 - 22 °C vara şi 8-18 °C iarna. Vara se udă o dată la 2-3 zile, iar iarna o dată la 8-10 zile, administrând cca 1 l apă la un vas de 30x35 cm.

Niciun comentariu: