luni, 2 aprilie 2012

Zambila

Flori de gradina - zambila


Zambila

Zambila este o floare a primaverii, a sperantei si a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferita chiar si barbatilor. Florile in forma de clopotei placut si puternic parfumate au nuante din cele mai diferite: indigo, purpuriu inchis, coral, ciclam etc.
Venind din Orient, zambila a ajuns sa fie o floare la moda pentru europeni, in secolele XVI-XVII. A fost obiect de speculatie, ca si laleaua, dar nu a atins costurile fabuloase ale acesteia. In secolul al XIX-lea i se descopereau diferite calitati practice - ajungand sa fie folosita, sub numele de "leacul arab", pentru a opri cresterea barbii.
Sucul de zambila, in amestec cu vin, forma o lotiune cu care se improspata fata dupa barbierit. Era, altfel spus, mai degraba un soi de after-shave. Grecii numeau floarea hyacinthus, denumire pe care o dadeau si unei pietre pretioase de culoare roz-mov lucru ce o recomanda ca un "giuvaier" printre flori.

Zambila reprezinta tineretea si bucuria. Se considera ca ea ii ocroteste pe tineri si ca daruieste curaj si incredere. Zambila este simbol al credintei si increderii, al iubirii nesuspicioase si care nu cunoaste gelozia. Pentru un mesaj de iubire, semnificatiile zambilei sunt nuantate in functie de culoarea aleasa. Zambila alba arata bucuria de a iubi si de a fi iubit. Zambila albastra semnifica speranta ca iubirea va dura si va fi mereu fericita. Purpurie sau mov, floarea arata iubirea increzatoare: "Impreuna vom invinge totul".
Florile zambilei nu sunt prea rezistente, dar, cu o buna ingrijire, se pot pastra aproximativ 7 zile. Pentru aceasta apa in care sunt tinute trebuie schimbata o data la doua zile. Daca florile incep totusi sa se ofileasca, tijele se scufunda cu aproximativ un centimentru in apa fierbinte. Se taie apoi partea care a stat in apa fiarta si se pun din nou in vaze.

Niciun comentariu: