luni, 2 aprilie 2012

Varza ornamentala

Cu siguranta daca ati avut ocazia vreodata sa vedeti o varza ornamentala in prima faza ati crezut ca este cu totul altceva. Culorile acesteia sunt foarte frumoase, iar formele crete ale marginilor sunt de-a dreptul uimitoare, colorate fiind in nuante de alb, violet, rosu sau roz.
Daca va ganditi sa cresteti si dumneavoastra varza ornamentala trebuie sa stiti ca aceasta nu tolereaza caldura in exces. Se dezvolta foarte bine chiar si la temperaturi de pana la - 15 grade Celsius, insa doar daca sunt aclimatizate treptat. Un inghet brusc si neasteptat ar distruge o cultura de varza ornamentala. De cealalta parte inghetul moderat are capacitatea de a intensifica culorile frunzelor.
Varza ornamentala este incadrata in categoria brassica oleracea, aceeasi din care face parte si varza comestibila. Cu toate acestea se cultiva in mare parte doar pentru aspect, ca "leguma ornamentala".
Vremea racoroasa si lumina sunt prielnice acestei verze, insa pentru a se dezvolta corespunzator, cand meteorologii anunta ca este posibil ca termometrul sa arate tot mai putine grade, cel mai bine ar fi sa o mutati in casa, langa o fereastra.
Mutarea nu ar trebui sa fie o problema in conditiile in care cu usurinta poate fi plantata intr-un ghiveci sau in jardiniere. Totodata patru sau mai multe verze de culori diferite intr-o lada de dimensiuni nu foarte mari ar schimba aspectul balconului dumneavoastra in cazul in care locuiti la bloc si spatiu nu va permite o cultura mai mare.
Pentru a evita ofilirea frunzelor, acestea trebuiesc stropite cel putin o singura data pe zi, doar cu apa rece. Pentru ca planta absoarbe apa si in anumite momente cand simte ca are nevoie, trebuie ca si suportul ghiveciului sa contina nu foarte multa apa, pentru a avea o varza ornamentala sanatoasa, colorata cat mai frumos.
Durata de viata este destul de lunga. Se intinde pe aproximativ patru luni an de an si creste incet. In prima faza se alungeste tulpina, suportul frunzelor care cresc incepand din centrul plantei. Acestea nu sunt colorate intens. Cele din exterior capata culorile mentionate ceva mai sus in mod natural.
Inmultirea se face prin seminte. Acestea se planteaza de regula in randuri, cu o distanta intre ele cuprinsa intre 18 si 24 de centimetri. In conditiile in care semintele au nevoie de lumina pentru a gemina, incercati sa nu le acoperiti cu prea mult pamant.

Niciun comentariu: