vineri, 5 august 2011

Si plantele sufera din cauza caniculei

Zilele caniculare ne chinuiesc pe toti, chiar si pe plantele noastre dragi. Nu numai razele UV le pot dauna, ci si caldura excesiva. Afla cum poti preveni arsurile plantelor si ofilirea acestora.

Simptome
Frunzele plantelor se inmoaie, apoi se ingalbenesc, se albesc sau devin maro, se scutura; lastarii si florile se ofilesc si, fara o interventie rapida, planta moare.
Ce tip de planta ai?
Verifica care sunt conditiile de luminozitate de care are nevoie planta afectata.
Sfat 1: Daca este vorba despre o iubitoare de umbra, atunci locul pe care l-ai ales pentru ea nu este deloc inspirat si trebuie schimbat. Alege pentru astfel de plante de apartament (ferigi, palmieri, pothos, violete africane, menta) o fereastra nordica sau tine-le la o distanta de cel putin un metru de ferestrele insorite.
Sfat 2: Plantele din gradina (crini Hosta, ferigi, iedera) trebuie mutate intr-un loc umbrit, langa casa sau sub copaci mai desi, dar aceasta operatiune poate fi facuta doar toamna sau primavara. Pana atunci, improvizeaza-le un umbrar dintr-o bucata de panza sau o umbrela veche.
Sfat 3: Daca plantelor le place soarele direct (ex. cactusi, kalanchoe, crini de-o zi) si tot sufera de arsuri, inseamna ca locul in care sunt tinute nu se ventileaza, temperatura si umiditatea atmosferica sunt prea mari (ca in cazul balcoanelor inchise sau serelor) sau plantele au fost udate in timpul zilei.
Concluzie: Pe perioada caniculei, muta temporar plantele de apartament intr-un loc luminos, dar aerisit, iar pe cele de gradina protejeaza-le tot cu un umbrar, dar mai rar decat cel pentru plantele iubitoare de umbra. De asemenea, ai grija sa uzi plantele numai dupa ce a apus soarele sau dimineata devreme, maxim pana la ora 8.
Nu uita! Verifica ce cantitate de apa are nevoie planta ta pe timpul verii si respect-o intocmai. In cazul in care sufera de arsuri si caldura, mentine regimul de udare; mai multa apa ii poate face mai rau.

Niciun comentariu: