vineri, 5 august 2011

Liliacul

Generalitati


Liliacul cuprinde mai multe varietati care difera prin culoare, dimensiune sau inflorescenta, insa in tara noastra, cea mai frecventa specie este liliacul cu frunza cazatoare (se numara printre primii arbusti care isi pierd frunzele toamna). Frunzele liliacului au forma de inima, iar uneori acestea sunt foarte bine rotunjite.

Liliacul infloreste primavara, iar florile sale se aseamana cu un ciorchine format din multe flori mov, de dimensiuni mici. Parfumul florilor de liliac este absolut minunat si suficient de puternic incat sa fie simtit de la cativa metri distanta, in functie de marimea copacului.


Cultivare si inmultire


Liliacul se inmulteste prin seminte, dar si prin butasi semilemnosi prelevati vara. Arbustul se planteaza intr-un sol format din nisip si turba – liliacul are nevoie de un pamant care se dreneaza cu usurinta pentru ca nu suporta multa apa la radacini.

Trebuie insa sa stii ca butasii prind radacini destul de greu, asa ca este mai simplu sa obtii liliac prin intermediul semintelor.

Liliacul se cultiva intr-o zona bine insorita, asa ca evita sa il pui pe acesta in umbra unui copac sau intr-o zona inghesuita de alte plante pentru ca nu se va dezvolta asa cum trebuie.


Altoire


Daca ai in gradina o specie de liliac si vreau sa altoiesti la acesta si alte varietati, poti face acest lucru destul de usor. Ai nevoie de o crenguta proaspat tataia de la o alta specie de liliac pe care sa o atasezi copacului deja existent, de un cutter sau un cutit care sa taie foarte bine si de o bucata de banda izoliera. 
Taie o bucata dintr-o crengura a arbustului astfel incat sa o despici in doua, iar apoi ascute tulpina crengutei de liliac, astfel incat sa intre perfect in despaicatura facuta pe arbust. Uneste cu incredere cele doua parti si lipeste-le cu banda izoliera. Acest „bandaj” se indeparteaza dupa un an de zile, asa ca trebuie sa ai multa rabdare pana cand altoiul se va prinde.


Udare


In conditii obisnuite, liliacul nu ridica pretentii in ceea ce priveste udarea, el rezistand foarte bine doar cu apa de ploaie. Totusi, atunci cand vremea este secetoasa si foarte calda, ar fi bine sa il uzi cel putin o data pe saptamana. Asigura-te totusi ca solul este bine drenabil si ca nu va avea probleme la nivelul radacinilor din cauza excesului de apa.


Boli si daunatori


Cea mai frecventa problema a liliacului consta in aparitia unor pete maronii la nivelul frunzelor sau pe scoarta. Aceste pete sunt cauzate de o bacterie care poate fi eliminata cu ajutorul substantelor pe baza de piretru (insecticid).

Niciun comentariu: