vineri, 5 august 2011

Narcisa

Narcisele, flori care simbolizeaza prietenia, sunt unele dintre cele mai populare datorita frumusetii lor fara pereche. Se cunosc peste 100 de specii de narcise, de diverse forme si culori. Narcisa este o planta indragita si unul dintre vestitorii primaverii. Este cultivata pentru florile sale care infloresc din martie pana in aprilie.

Origine


Narcisa este o planta originara din bazinul mediteraneean, din Spania si Portugalia. In Anglia a ajuns prin intermediul romanilor, care au oferit suveranilor drept cadou cativa bulbi de narcisa. Narcisa se gasea si in Asia si este una dintre cele mai vechi plante. Exista date care atesta ca narcisa exista din anul 3000 inainte de Christos. Vechii greci, romani si chinezi cultivau narcisa pentru proprietatile ei medicale.
Narcisa a fost o planta cultivata masiv de catre greci, insa pana in anul 1600 nu au mai existat date despre aceasta floare. In anul 1629 un grup de calatori englezi descopera aceasta floare si o cultiva in gradinile lor. Astfel, narcisa cunoaste din nou succesul din vremurile de altadata. In America anilor 1700, narcisa este cea mai populara floare cultivata in gradina.

Legende


De-a lungul timpului, narcisa a fost o planta indragita in multe colturi ale lumii. Una dintre cele mai frumoase legende grecesti spune ca in vremurile zeilor si titanilor exista un tanar pe nume Narcissus, care era indragostit de propria imagine reflectata in apele unui rau. Baiatul era atat de fascinat de infatisarea sa incat statea zile integi lipit de malurile apei si se privea. Intr-una din zile insa, Narcissus cade in apa si se ineaca. Legenda spune ca pe locul in care a stat baiatul a aparut o floare pe nume narcisa.
Legenda mai spune ca narcisa a fost prima floare care a inflorit in timpul Invierii lui Christos, in Gradina Ghetsemani. In timpul ultimei cine pe care Iisus a luat-o cu apostolii sai, narcisele din gradina au inflorit. Acest eveniment simboliza atat un moment de tristete, cat si speranta ca lucruri bune se vor intampla in viitor. In multe tari din Europa, narcisa este floarea care simboliza renasterea si invierea. Se mai spune si ca este floarea lunii martie si simbolul echinoctiului de primavara.

Simboluri


Narcisa este simbolul national al Scotiei. In acesta tara, inflorirea narciselor si nasterea mieilor anunta venirea primaverii. Si druizii au adoptat aceasta floare ca simbol national care simboliza puritatea. In Egipt, narcisele erau folosite in ceremoniile funerare si simbolizau moartea. In China insa, narcisa era simbolul vietii si al renasterii si era folosit in ceremoniile dedicate Anului Nou. In Franta, narcisa este simbolul suferintei si al mortii si aduce nenoroc si dezastre. Narcisa simbolizeaza si dragostea timida si rationala. Aceasta floare este si o emblema a sensibilitatii si timiditatii.

Superstitii


In folclorul numeroaselor culturi exista si numeroase superstitii legate de narcisa. Astfel, nu este bine sa calci pe florile de narcisa, altfel vei fi urmarit de ghinion tot anul. Poarta ghinion sa oferi cuiva o singura narcisa. De asemenea, daca intri in casa cu o singura narcisa, vei avea ghinion si multe necazuri se vor intampla. Daca insa oferi cuiva un buchet de narcise, acest lucru este de bun augur.
De asemenea, daca mirosi o narcisa vei avea ghinion, iar mirosul florii iti va da migrene. Daca arati cu degetul o narcisa, aceasta nu va mai inflori. Se mai spune ca daca atunci cand te uiti la o narcisa aceasta se ofileste sau se rupe, este un semn al mortii. In China, narcisa care infloreste in ziua de Anul Nou este semn bun si aduce noroc pentru tot anul. Se spune ca cei care dorm in noaptea nuntii intr-o camera cu narcise, vor avea copii frumosi si sanatosi.

Proprietati medicinale


In medicina traditionala japoneza, narcis era folosita pentru a vindeca ranile. Romanii foloseaua narcisa ca emolient si laxativ. Tot romanii credeau ca seva narcisei are puteri tamaduitoare. Mai tarziu s-a descoperit insa ca aceasta seva contine cristale care produc iritatii tenului. Arabii foloseau narcisa ca afrodisiac.

Niciun comentariu: