vineri, 5 august 2011

Gardenia

Este un arbust mai mult larg decat inalt. Poate atinge 50-60 cm. Planta se remarca prin frunzisul verde inchis, lucios, dar mai ales prin florile mari, albe, sesile, foarte parfumate, care apar in varfurile lastarilor.

Mugurii florali se formeaza numai cand lastarii au 6-7 noduri. Ei sunt foarte sensibili la conditiile de mediu. Ofilirea si caderea lor se intampla adeseori din cauza luminii prea slabe, a excesului de apa sau la schimbarea brusca a temperaturii.

Gardenia este o planta pretentioasa. Ii place caldura si nu suporta actiunea directa a soarelui in sezonul de vara. Solicita umiditate relativ ridicata si nu suporta excesul de apa in pamant. Aerul uscat si cald determina caderea frunzelor. Substratul de cultura trebuie sa fie poros si sa se dreneze bine.

Datorita inradacinarii superficiale, radacinile sunt deosebit de sensibile la calitatile pamantului. Turba fibroasa, bine aerata, cu pH-ul usor acid, trebuie saj fie componenta de baza.

Ingrijirea plantei consta in udarea cu regularitate direct pe pamant si prin pulverizarea cu apa a frunzisului. La fertilizare, care se aplica vara, se folosesc solutii slabe (0,05-0,1%) de ingrasaminte.

La primele semne de cloroza(ingalbenirea frunzelor), ce apar in special iarna, se administreaza chelati de fier (2g/l), cate 50-100 ml solutiei la ghiveci.

Dupa inflorire sau primavara se fac taieri dej corectare a formei si inaltimii plantei.

Daca este posibil este bine ca vara sa fie scoasa afara intr-un loc semi-umbrit. Inmultirea se realizeaza prin butasire, primavara si vara.

Niciun comentariu: