vineri, 5 august 2011

Cum sa ingrijesti plantele curgatoare


  
Cum sa ingrijesti plantele curgatoare
Plantele curgatoare imbunatatesc ambianta si aspectul unei locuinte, iar in plus ele se fac responsabile de o calitate mai buna a aerului dintr-o incapere. Florile curgatoare nu ocupa spatiu pe podea, asadar nu trebuie sa le porti grija in cazul in care ai copii sau animale.

Oricat de atractive si sanatoase sunt aceste plante, ele au nevoie de o ingrijire optima, chiar daca in mod obisnuit nu sunt prea pretentioase.

Iata ce anume trebuie sa ai vedere:

1 Gaseste locul perfect

Atunci cand ai planta curgatoare, aceasta trebuie tinuta intr-un ghiveci suspendat, agatat intr-un loc potrivit. Pozitioneaza ghiveciul intr-un spatiu ferit de curenti de aer, iar in functie de tipul de planta, aseaz-o intr-un loc insorit (langa fereastra) sau din contra, intr-un spatiu in care soarele nu are acces. Oricum ar fi insa, floarea are nevoie de suficienta lumina pentru a se dezvolta intr-un mod optim.

De asemenea, este recomandat sa o agati la o inaltime potrivita, astfel incat sa nu ajunga la ea copiii sau animalele, iar tu sa nu te lovesti de ghiveci sau de ramuri atunci cand treci prin zona.

2 Ai grija la sistemul de drenare

Ca in cazul oricarei plante, floarea curgatoare are nevoie de un ghiveci cu o drenare optima. Asigura-te ca pe fundul ghiveciului exista cel putin 3 gauri prin care sa se scurga excesul de apa. Totusi, daca ghiveciul se afla in interior, pozitioneaza-l cu grija, astfel incat surplusul de apa (daca exista cazul, sa se scurga intr-o farfurioara speciala.
De asemenea, este foarte posibil ca in anumite cazuri sa ii pui mai multa apa decat are nevoie, iar farfuriuta sa nu faca fata - asadar, ar fi bine sa nu asezi ghiveciul deasupra unor lucruri care se pot strica (parchet, covor, aparate electrocasnice etc) - cea mai buna varianta este gresia, dar totusi de preferat este sa torni apa in reprize. Daca mai are nevoie ulterior, ii mai torni cate putina apa, dar daca apa a udat farfurioara, este momentul sa te opresti.

3 Aplica periodic ingrasamant

Plantele curgatoare necesita o fertilizare periodica. Substantele nutritive sunt importante pentru inflorire, pentru un aspect sanatos si pentru o dezvoltare optima. O data la luna sau in functie de necesitatile plantei, ofera-i o fertilizare cu fier, mangan si cupru.

4 Uda solul atunci cand este necesar

Lasa pamantul sa se usuce intre doua udari, mai ales daca nu vrei sa ai de a face cu surplusul de apa care se scurge pe jos. In sezonul cald este nevoie de o udare pe zi, in timp ce iarna este de ajuns sa uzi planta o data la 4 zile. De asemenea, este foarte probabil ca planta sa aiba nevoie de un nivel mai mare de umiditate, asa ca ar fi bine sa ai la indemana un tub cu pulverizator cu ajutorul caruia sa stropesti frunzele.

5 Tunde periodic plantele curgatoare

Frunzele si ramurile uscate trebuie indepartate imediat pentru a stimula dezvoltarea si crestea unora noi. De asemenea, daca doresti ca planta sa aiba ramuri mai dese, ii poti taia anumite ramuri de la jumatate, astfel incat acest procedeu sa forteze indesirea frunzelor si eventual cresterea unor ramuri noi. In acest proces au un rol foarte important udarea si fertilizarea, asa ca nu ai grija la aceste aspecte, floarea se va dezvolta intr-un ritm greoi.

Niciun comentariu: