vineri, 5 august 2011

Passiflora

Plante volubile, cu flori odorante, curioase, care starnesc admiratie, intrunesc cca 400 specii cunoscute, aproape toate originare din America de Sud. Specia cel mai mult cultivata in apartamante esta Passiflora coerulea, cu tulpin lemnoasa care poate atinge inaltimi considerabila (5 m), cu multe ramificatii. Frunzele, au o oarecare asemanare cu cele ale iederei, sunt glabre, cu 5-7 diviziuni si lobi oblongi, intregi. Florile parfumate sunt albe, roze su nu dureaza decat o singura zi, dar abundenta de flori ce apar in fiecare zi in decursul unei lungi perioade de timp (iulie ? septembrie) compenseaza acest incanvenient.
Planta se poate cultiva atat in apartament cat si in aer liber, unde se poate scoate in jurul datei de 15 mai (intr-un loc semiumbros si adapostit de vant), urmand sa fie readusa pe la 15 octombrie, mai intai intr-o incapere naincalzita, aducand-o treptat, in camere din ce in ce mai calde.
Iarna, perioada de repaus a plantei, cand frunzele se ingalbenesc si cad, se vor diminua mult udarile si se vor suprima ingrasarile.
In primavara, cand incepe vegetatia, se vor taia tijele crascute prea mult ale plantei (6-8 ochi), in acelasi timp transplantand-o intr-un pamant greu si bogat (mranita si pamant de telina). Cu acesta ocazie se mai taie din radacinile lungi, afanandu-se si balul de pamant.
Dupa inradacinare, ii vom oferi de 2 ori pe saptamana ingrasamint complex, caldura, lumina si soare.
Inmultirea se face, mai usor, prin despartirea plantutelor, ce se formeaza pe langa planta mama sau prin butasi. Butasii (8-10 cm lungime) se inradacineaza, in primavara, intr-un substrat nisipos, incalzit si mentinut continuu umed. In genreal, emiterea radacinilor se face cu greutate.

Niciun comentariu: