vineri, 19 aprilie 2013

Palmierul regal - Archontophoenix cunninghamiana

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Arecales
Familia : Arecaceae
Genul : Archontophoenix
Specia : Archontophoenix cunninghamiana


Descriere : Palmier cu stip drept, inelat de pana la 15 metri inaltime, in habitatul natural si de 2-4 metri in ghiveci. Frunzele, elegant arcuite,ating 1-2 metri lungime si sunt penate. Sunt colorate in verde crud pe fata superioara si verde-gri pe cea inferioara. Florile neparfumate, colorate in violet sunt grupate in ciorchini pendenti. Ele sunt urmate de fructe sferice de culoare rosie.
Denumire populara : Palmierul regal
Tipul plantei : Palmier
Durata de viata : Perena in habitatul natural, aproximativ 5 ani in conditii de interior.
Origine : Australia
Habitat : Regiuni tropicale din estul si centrul Australiei.
Inflorire : Florile, evidente, de culoare violet sunt grupate in inflorescente de forma unor ciorchini pendenti. Ele dau nastere unor fructe rotunde verzi care devin rosii la maturitate.
Temperatura : 5-25°C
Umiditate : Medie
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de parti egale de pamant de gradina, mranita si nisip.
Fertilizare : Necesita o fertilizare anuala (primavara), cu ingrasamant granulat pentru plante decorative prin frunze.
Inmultire : Inmultirea se realizeaza prin insamantare la cald. Semintele se tin in apa calduta (nu fierbinte) circa 1-3 zile, apa schimbandu-se in fiecare zi. Se planteaza in substratul descris anterior si se tin la circa 30°C. Germinarea are loc dupa circa 30-45 zile.
Boli si daunatori : Crescuta necorespunzator, plantele slabite pot fi atacate de paianjenii-rosii, vara sau de cosenile in sezonul rece. Excesul sau insuficienta apei duce la ingalbenirea inestetica a varfurilor frunzelor.
Ingrijire : Prefera lumina dar se adapteaza usor si in semiumbra. Necesita o umiditate atmosferica de circa 50% ce trebuie crescuta pana la 70%pe timpul verii. Pulverizati-l zilnic, dimineata cu apa dedurizata, la temperatura camerei. Se uda la 4-8 zile vara cu o cantitate suficienta de apa, indepartandu-se excesul ramas in tavita dupa cele 5-8 minute in care solul absoarbe cantitatea suficienta de apa. Nu se lasa solul sa se usuce intre udari si nu se lasa apa in tavita recipientului. Se transplanteaza anual, la inceput apoi la 2-3 ani, inlocuind substratul din jumatatea superioara a ghiveciului. Vara poate fi scos pe veranda sau in gradina insa trebuie ferit de soarele arzator, in dupa-amiezele caniculare.
Beneficii : Este usor adptabil in ceea ce priveste intensitatea luminii. Are crestere rapida, in mediul natural inaltandu-se cu circa 60-100 cm, anual. Planta decorativa ce ofera un aspect exotic locuintei dumneavoastra.
Alte specii : Archontophoenix alexandrae, Archontophoenix maxima, Archontophoenix myolensis, Archontophoenix purpurea, Archontophoenix tuckeri.

Niciun comentariu: