vineri, 19 aprilie 2013

Ananas - Ananas comosus

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Poales
Familia : Bromeliaceae
Genul : Ananas
Specia : Ananas sp.


Descriere : Este o planta persistenta, terestra, de origine tropicala ce poate atinge o inaltime de pana la 50 cm in ghiveci si 150 cm in habitatul natural. Frunzele subtiri si lungi, laceolate sunt grupate in rozeta. Acestea sunt aspre, cu marginile prevazute cu crosete ascutite, colorate in verde gri sau verde inchis, bordate in nuante de verde crem sau roz. Formeaza tije viguroase si rezistente, ce produc in varf o inflorescenta bogata din flori mici, neparfumate, inconjurate de bractee de culoare rosie, proeminente, care se transforma pe parcurs, intr-un fruct comestibil, de forma unui con urias.
Denumire populara : Ananas
Sinonime : Ananas sativus
Tipul plantei : Exotica
Durata de viata : Circa 3 ani
Origine : Brazilia, Bolivia, Paraguay
Habitat : Tropical
Inflorire : Se produce cand planta a atins maturitatea la 1-2 ani de la cultivare.
Temperatura : 15-30°C
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Se dezvolta optim in soluri drenabile, afanate reprezentate de parti egale de turba, mranita de frunze si nisip. Se dezvolta mai bine in solurile cu pH usor acid (4,5-6).
Fertilizare : In perioada aprilie-septembrie se aplica la 15 zile odata cu udarea un ingrasamant pentru plante florifere diluat la jumatate fata de doza inicata pe ambalaj.
Inmultire : Se realizeaza cel mai usor prin plantarea individuala a lastarilor care se dezvolta la baza plantei mama. Acestia nu se separa decat dupa ce ating minim 20 cm inaltime. O alta metoda este butasirea la cald a tufei de frunze din varful fructului, plantand-o intr-un mestec de turba si mranita de frunze.
Boli si daunatori : Excesul de apa determina rapid brunificarea si putrezirea plantei. Iarna poate fi atacata de cosenile sau de paduchii cu scut.
Ingrijire : Asezati planta in lumina directa, puternica pentru a inflori si fructifica. Se uda regulat in perioada de crestere, inflorire si fructificare. Udarea este recomandata saptamanal sau mai des pe timpul verii. Iarna se lasa pamantul sa se usuce bine intre 2 udari. Este o planta care tolereaza mai degraba uscaciunea solului decat umiditatea in exces. In zilele caniculare se pulverizeaza dimineata frunzele cu apa la temperatura camerei. Are nevoie de spatii aerisite cu ventilatie buna a aerului. Transplantarea se face la inceputul primaverii insa numai pentru plantele tinere care nu au inflorit. Este o planta tropicala, sensibila la frig. Daca temperatura coboara sub 15°C, planta stagneaza si in scurt timp moare.
Beneficii : Planta decorativa cu fructul comestibil. Ananasul este un fruct bogat in enzime proteolitice (proteaze) implicate in digestia proteinelor. Are un continut ridicat de zaharoza, glucoza, celuloza, vitamine B1, B2, B6, vitamina C, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf, fier, zinc, acid citric, acid malic, etc. Este antioxidant, dexintoxicant, diuretic, cu efect de crestere a sistemului imunitar. Este indicat in afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale tractului gastro-intestinal, anemie, atc. Fructul de consuma ca atare sau sub forma diverselor produse si preparate: dulceata, suc, salate, jeleuri, etc.
Alte specii : Ananas ananassoides, Ananas bracteatus, Ananas erectifolius, Ananas fritzmuelleri, Ananas lucidus, Ananas nanus, Ananas parguazensis, etc.

Niciun comentariu: