miercuri, 19 octombrie 2011

Solarul de legume

Construirea si folosirea eficienta a solarului de legume
Orice gospodarie familiala trebuie sa-si construiasca un solar in suprafata de circa 100 m², pentru a putea produce legume timpurii, ce se pot recolta mai devreme decat cele din camp cu circa 3 saptamani.
Solarul se poate folosi intensiv din toamna, prin cultivarea cu salata, spanac, ceapa verde sau usturoi pentru stufat. Culturile de baza vor fi cele pretentioase la caldura, cum sunt tomatele, ardeii, vinetele si castravetii.
Pentru construirea unui solar, se aleg terenuri plane, adapostite natural, dar care sa nu fie umbrite de constructii sau pomi cu talie inalta. Putem recurge la doua tipuri constructive in functie de materialele pe care le putem procura.
Solar din lemn cu panopuri demontabileIntr-o a doua varianta, putem sa ne construim un solar din lemn, cu panouri demontabile.
Latimea este de 3-4m, lungimea de 30-40 m, inaltimea la dolie este de 1,6-1,7 m, iar la coama de 2,2-2,3 m. Dolia se confectioneaza din doua scanduri din lemn, de preferinta de conifere (brad), cu latimile de 75 mm si respectiv 200 mm, imbinate sub un unghi de 120°.
De asemenea, se executa o coama formata din doua scanduri, cu laturile de 50 mm si, respectiv, 75 mm. Atat coama, cat si dolia vor servi la sprijinirea panourilor, care au lungimea de 280 cm, latimea de 165 cm si grosimea de 3 cm. Pentru partile frontale ale solarului se confectioneaza si panouri triunghiulare.
Folia de polietilena se fixeaza pe panouri cu ajutorul unor sipci, groase de 5 mm si late de 20-30 mm, folosind in acest scop si cuie. Fixarea panourilor pe schelet se face cu ajutorul unor cuie mai mari.
Asemenea tip de solar permite utilizarea unor bucati mai mici de folie de polietilena si o aerisire mai usoara. Pe scheletul acestui tip de solar, se pot fixa si prelate mai mari din polietilena, cu ajutorul sipcilor si cuielor. Pe margine, folia se poate ingropa in pamant.
La capete se recomanda sa se faca usi de acces, din panouri de polietilena, folosite si pentru aerisirea solariilor.
Amanunte cu privire la pregatirea foliei si acoperirea solurilor vom prezenta intr-un articol viitor.
Solarul simplu

Intr-o prima varianta ne putem construi un solar simplu, tip tunel, din cercuri din fier beton sau teava de otel, eventual rebutata. Latimea solarului va fi de 4 m, iar lungimea de 25-30 m, deci cu o suprafata de 100-120 m². Inaltimea la coama se recomanda a fi de 2-2,20 m.
Se folosesc arcuri din fier beton cu diametrul de 16 mm sau din teava cu diametrul de 3 cm.
Acestea se pot indoi dupa un sablon in asa fel incat sa rezulte o constructie suficient de inalta in care omul sa poata lucra si, totodata, sa permita si cultivarea speciilor cu inaltime de 1,5-2 m.
Arcurile se vor fixa la distanta de 1,3-1,5 m, fie cu tarusi de lemn, fie cu suporti de fier sau in pahare de beton, pentru a avea mai multa rezistenta.
In partea superioara (coama), se fixeaza o vergea din fier beton sau din teava, legata strans de fiecare arc. Urmeaza apoi sa se fixeze mai multe sarme galvanizate, cu diametrul de 3 mm, la interval de 35-40 cm, care au rolul de a sustine folia si a se evita formarea pungilor de apa din precipitatii.
Peste acest schelet, se fixeaza folia de polietilena cu grosimea de 0,2 mm. Fixarea foliei se face pe lateral cu pamant si cu ajutorul unor benzi ce se trag peste folie si ancorate lateral cu tarusi (amanunte in unul din numerele viitoare cand se va trata pregatirea solariilor).

Niciun comentariu: