miercuri, 19 octombrie 2011

Muscatele

Au trecut iarna cu bine, iar acum a sosit vremea sa incante privirile si sa infrumuseteze gradinile, balcoanele si interioarele locuintelor prin florile lor intens colorate in rosu, alb, roz, rosu-portocaliu sau violet.
Muscata nu are nevoie de ingrijiri speciale. Infloreste primavara si vara, insa, daca are conditii optime, o face si iarna, rezistand chiar si in locuri fara multa lumina si cu temeperaturi de 5 grade Celsius. In timpul verii si al primaverii, muscata necesita un grad ridicat si constant de umiditate atat in ceea ce priveste solul, cat si aerul si trebuie udata zilnic. Nu exagerati insa, apa abundenta provoaca putrezirea tulpinilor si aparitia unor ciuperci.
Succesul cere mici eforturi
La plantele mai batrane, scurtati radacinile prea lungi si groase si taiati tulpinile la jumatate din inaltime pentru a usura aparitia unor noi lastari. Cand florile se ofilesc, taiati ramurile pe care se afla prima pereche de frunze de sub flori. Asigurati o temperatura intre 20 si 24 de grade Celsius. Aceasta temperatura permite mentinerea umiditatii compostului si il lasa sa se usuce de la o udare la alta. La un interval de doua saptamani, din aprilie pana in septembrie, adaugati in apa de udat un ingrasamant lichid.
La jumatatea verii, cand se termina perioada de inflorire, lasati plantele in repaus timp de sase saptamani si udati-le doar pentru a evita uscarea compostului. Intrerupeti adaugarea ingrasamantului si reveniti apoi la ingrijirea normala. Amanati mutarea in alte vase pana spre sfarsitul toamnei.
Muscata copacel - lasati o singura tulpina a muscatei sa creasca. Atunci cand atinge inaltimea dorita, indepartati varful pentru a permite formarea de lastari laterali si tundeti-o periodic.
Secrete de gradinar
Cresteti muscatele intr-un sol afanat, bine drenat, care va permite o buna aerare a radacinilor, usor acid (pH 6,5) si bogat in materie organica (pamant de frunze, turba sau mranita).
Udati-le dimineata devreme pentru ca frunzele sa se poata usca pana la lasarea noptii (ajuta la prevenirea bolilor). Daca se poate evitati stropirea frunzelor.
Daca tineti muscatele in ghivece, alegeti-le pe cele de diametrul de cel putin 20-30 cm pentru a lasa loc suficient formarii unor radacini viguroase; pamantul din ghivecele mari se usuca mai greu si impiedica astfel ofilirea plantei in perioadele calduroase si uscate.
Pentru a planta muscatele in gradina, taiati butasii cu 8-12 saptamani inainte de a-i transplanta afara. Plantele isi formeaza cel mai usor radacina atunci cand butasirea se face primavara sau vara.

Niciun comentariu: