luni, 24 octombrie 2011

Panselute

Gradinarii din zonele mai calde stiu de mult ca panselutele pot fi plantate toamna si sa continue sa creasca si sa infloreasa toata iarna si primavara. Ce nu se stie insa e ca panselutele rezista iarna chiar si in zonele reci cum ar fi nordul SUA si sudul Canadei.
Multi gradinari se stramba la idea de a munci pentru flori care nu rezista mai mult de o luna in pamant. Totusi, daca sunt plantate toamna, acestea pot rezista pana la 8 luni, din Septembrie pana in Aprilie sau Mai, oferind culoare  primaverii si toamnei. Nu-i asa ca e o afacere avantajoasa?
Panselutele nu sunt atractive in mijlocul celor mai friguroase ierni. De fapt ele pot arata de-a dreptul jalnic ( atunci cand nu sunt ingropate in zapada). Totusi ele nu fac altceva decat sa isi refaca fortele pentru primavara. Avantajul de a le tine prin preajma este ca florile de primavara vor fi mai robuste daca au stat in pamant inca din toamna.

Panselutele pe timpul iernii

Plantati-le cat de devreme se poate. Cu cat stau mai de mult in pamant, cu atat vor rezista frigului mai bine. Aceasta inseamna sa le plantati daca se poate in Septembrie.  Cu cat locuiti mai in sud, cu atat perioada in care le puteti planta se mareste, si puteti face asta chiar si in Octombrie. In zonele reci totusi, plantarea cat mai devreme este esentiala.
Alegeti plante sanatoase. Acestea se adapteaza mai repede dupa plantare si isi cresc sistemul de radacini rapid, ceea ce este critic pentru a rezista iernii.
Alegeti varietati rezistente. In general cele cu flori de marime medie rezista mai bine decat cele cu flori mari, cu mici exceptii. In orice caz, obtinerea unei culturi cat mai rezistente este o problema doar in zonele reci din nord. Soiurile care rezista bine sunt de exmplu cele gasite in Gradina Botanica „Green Bay” din statul Wisconsin SUA. Acestea sunt : Sky, Delta, Bingo si Accord Series. Panselutele „de gheata” ( si violetele) au fost create special pentru a rezista frigului si au dat rezultate foarte bune.
Alte panselute care s-au comportat bine in zonele reci sunt Crystal, Bowl, Presto, Skyline, Universal si Maxim.

Asigurati o scurgere buna. Panselutele sunt sensibile la solul saturat cu apa. Se stie ca rezista peste iarna cu succes, daca ati scurs apa in exces din sol, pe masura ce zapada si gheata incep sa se topeasca. Asigurati-va ca acestea cresc in locatii fara umezeala in exces.

Amestecarea Panselutelor cu alte flori

O tehnica ce castiga teren este plantarea bulbilor de primavara toamna, ca de obicei, apoi plantarea exact peste a panselutelor . Bulbii vor creste, vor inflorii ca de obicei primavara, iar cand florile acestora se vor usca, panselutele vor incepe sa infloreasca, oferind pete de culoare printre frunzele bulbilor. Este o metoda foarte buna de a obtine mai multa culoare pentru gradina dumneavoastra pana cand e timpul sa plantati florile anuale de vara.

Cum cumparam panselutele

Acestea nu au o viata lunga in inghesuiala din cutii. Se intind prea repede si odata ce s-au intins, nu se vor descurca la fel de bine plantate in sol. Centrele de gradinarie de obicei ofera reduceri la asemenea plante mai vechi, dar trebuie sa rezistati tentatiei de a le cumpara.

Panselutele sanatoase sunt compacte, fara frunze ingalbenite si ar trebui sa aiba mai putine flori fiind inca tinere. In ciuda lipsei florilor colorate la momentul cumpararii, acestea sun plantele care doriti sa le aveti in gradina. Cand gasiti lazi cu vlastari care arata bine, scoateti cateva pentru a examina radacinile.  Acestea ar trebui sa fie albe, nu maro si bine dezvoltate.

Gasiti o varietate mai mare de plante sanatoase la inceputul toamnei, deci nu intarziati. Septembrie este luna cand incep sa apara in serele din majoritatea regiunilor. Multi gradinari se dau in vant dupa panselutele crescute in aer liber si adunate apoi in lazi cand sunt gata de vanzare. Panselutele cultivate pe camp sunt plante bune , dar nu e nici o diferenta fata de cele crescute in sera. Pentru toate se aplica aceeasi regula: cautati plante compacte si sanatoase.

Cum sa cresteti Panselute

Acestea nu sunt greu de crescut.  Solul bun, umezeala moderata si putin soare va vor oferi rezultatele dorite. Ceea ce nu tolereaza sunt caldura si umezeala, de aceea ele prospera toamna si primavara.

Plantati-le la distanta de 15-20 cm una de alta. Pot fi folosite ca si borduri dar si in bucati mai mari. Nu contati totusi pe umbra ce o ofera solului. Acestea nu sunt foarte stufoase. Ele se comporta bine daca le rupeti odata la cateva zile florile ofilite si fructele ( capsulele mici si verzi ce contin seminte) care se formeaza. Acest lucru va revigora planta si aceasta va continua sa infloreasca.

Un sol fertil va asigura flori mai viguroase. Daca aplicati un ingrasamant usor toamna la plantare si odata la 4-5 saptamani primavara, veti asigura nutrientii necesari ca panselutele sa creasca. Daunatorii nu sunt o problema mare la aceste plante. Melcii ar putea totusi sa includa paselutele in meniul lor preferat deci ar fi indicat sa le verificati din cand in cand.

Bolile ce afecteaza frunzele sunt destul de comune si ocazional s-ar putea sa va moara cate o planta de la radacina, sau sa ii putrezeasca coroana. Aveti grija sa nu le ingropati. Plantele sanatoase si conditiile propice de crestere ( soare, sol fertil si umezeala moderata) vor face ca aceste probleme sa se iveasca cat mai rar.

Caldura face panselutele sa se inmoaie si sa piarda florile. Cand vine vara, scoateti panselutele din pamant si faceti loc florilor de vara.

Niciun comentariu: