luni, 24 octombrie 2011

Laleaua

Lalele, lalele... frumoasele mele lalele... Astfel suna "imnul" inchinat de Luigi Ionescu acestor plante, atat de gingase si elegante. Fascinatia pentru lalele dateaza inca din secolul al XVII-lea, cand erau cultivate doar de catre aristocrati, considerati singurii in masura sa aprecieze frumusetea acestor flori, potrivit Na-gardenshop.stores.yahoo.net.
In prezent, exista peste 150 de specii de bulbi de lalea, infrumusetand gradini din diferite colturi ale lumii. Coloritul acestor plante este la fel de divers, variind de la rosu, galben, roz, portocaliu sau mov, pana la alb sau chiar negru.
Laleaua reprezinta una dintre putinele plante-simbol ale unei tari, Olanda fiind renumita la nivel mondial pentru superbele sale culturi de lalele. Cu toate acestea, lalelele provin dintr-o specie salbatica de flori proprii zonelor din Asia, cum sunt Iranul, Turcia sau Afganistanul. Desi prefera zonele muntoase, cu climat temperat, potrivit Wikipedia.org, lalelelor le merge la fel de bine si in apartamentul sau gradina ta, daca vei tine cont de cateva sfaturi.

Cum le plantezi

Lalelele infloresc primavara, iar in mai olandezii organizeaza Festivalul Lalelelor, o feerie de culori, pe care, daca ai drum prin Olanda, nu trebuie sa o ratezi. Pentru ca minunatele lalele sa infloreasca frumos primavara este necesar sa plantezi bulbii la sfarsitul verii sau, acum, toamna.
Potrivit Bhg.com, bulbii de calitate au intre 5 si 7 cm inaltime, fiind necesara plantarea lor la 10-20 cm adancime, intr-un sol bine drenat sau nisipos.
Expertii gradinari afirma ca bulbii plantati mai adanc in sol produc flori mai frumoase decat cei plantati spre suprafata. In unele zone ale lumii, in care nu se regasesc primaveri lungi si racoroase sau veri timpurii, bulbii de lalea sunt plantati pana la 30 de cm adancime in sol. Aceste masuri sunt necesare si pentru a proteja mai bine florile de razele soarelui, pe timpul verii.
Planteaza bulbii cu partea tuguiata in sus si uda solul imediat dupa, pentru a stimula cresterea radacinilor.

Cum le ingrijesti

Odata plantate, lalelele au nevoie de ingrasamant de doua ori pe an pentru a creste frumos. Pune o lingurita de ingrasamant in vasul in care sunt plantate, la inceputul primaverii, cu ceva timp inainte de a inflori - este cel mai potrivit moment in care poti face acest lucru, potrivit Ezinearticles.com.
Totodata, lalelele nu au nevoie de prea mult soare; cel mai bine este sa le lasi in zone semi-insorite, dar se impune sa nu uiti sa le uzi cel putin o data pe saptamana.
Dusmanii de necontestat ai acestor plante sunt, in schimb, parazitii sau animale precum iepurii sau veveritele. Daca locuiesti intr-o zona de munte si ai plantat lalele in gradina, foloseste mici gardulete pentru a impiedica iepurii sau veveritele sa "atenteze" la sanatatea sau frumusetea florilor tale.
De asemenea, trebuie sa fii atenta la aparitia anumitor gandacei sau a altor paraziti, care pot pune in pericol sanatatea bulbilor sau a florilor de lalea. Florariile dispun de solutii eficiente in ceea ce priveste stoparea atacului acestor gandacei.
O alta optiune, daca nu doresti sa treci prin intregul proces de plantare a bulbilor si fertilizare a solului, este aceea de a cumpara bulbi de lalea deja plantati in ghivece de plastic, impodobite atractiv si suficient de mari pentru a permite plantei sa se dezvolte armonios.
Expertii site-ului Ezinearticles.com te sfatuiesc ca in cazul in care doresti sa replantezi bulbii in gradina, sa-i pastrezi in pamantul din vas. Daca ii vei planta intr-un alt sol, plantele nu vor reusi sa se adapteze si vor muri.

Niciun comentariu: