miercuri, 10 august 2011

Astilbe

Sunt plante originare din Asia, mai exact din China si Japonia. Sunt cultivate in scop ornamental pe terase si in gradini pentru florile si frunzele de un design foarte decorativ.
astilbe 4_b
Caracteristici
Genului Astilbe apartin 25 de specii de plante erbacee, rustice si rizomatoase, ale caror inaltime variaza dupa specie. Se disting deci prin dimensiune, de la plante pitice la plante inalte de 60 cm sau chiar 1 metru. Plantele sunt perene si primesc un aspect de tufa, cu tulpini subtiri, acoperite de un frunzis des, colorat in verde inchis. Aspectul acestor tufe este extrem de decorativ, poate si datorita formei frunzelor, incizate si dantelate.
astilbe 1Florile de astible sunt foarte frumoase si gratioase, pufoase si orientate drept in sus. Inflorescanta este formata de fapt din mai multe flroicele marunte ale caror culori variaza de la alb la roz si de la rosu la violet. Inflorirea incepe din mai si se incheie la sfarsitul lunii august.
Expunere
Planta se dezvolta bine in locuri seiumbroase. Este destul de rezistenta la frig, dar nu tolereaza caldura excesiva, mai ales daca este provenita direct de la soare.
astilbe 10Terenul
Prefera un teren cu pH acid, umed, usor, bine drenat si bogat in substante organice.
Udarea
Terenul trebuie sa fie pastrat mereu umed, udarea efectundu-se cu apa din abundenta si in reprize de udare regulate mai ales vara si in perioade de seceta prelungita. Iarna, in schimb, udarea se suspenda.
Ingrasamant
Primivara se administreaza plantei un ingrasamant specific pentru plante cu flori, ce va fi diluat in apa dse udare la intervale de 20 de zile. Sau se adminsitreaza la fiecare 3-4 luni un ingrasamant granulat cu cedare lenta.
Inmultire
Astible se reproduce prin seminte si prin divizarea tufei. insamantarea plantei se face primavara, iar divizarea se poate face toamna sau la sfarsitul iernii: plantele obtinute urmand aceasta tehnica se vor planta in pamantul din gradina imediat, pentru a fi evitate eventuale traumatizari ale radacinilor.
astilbe 15Transvazarea
Planta crescuta in ghiveci se trece in alt vas primavara. Transvazarea se va face doar atunci cand radacinile au aparut.
Tunderea
La sfarsitul inflorescentei se vor taia tijele cu flori vestejite, iat toamna tarziu se tund frunzele la baza, adica la nivelul terenului.
Boli si paraziti
Astilbe este o planta rezistenta la bolile fungine. Dintre paraziti, se teme de afide care ataca tijele cu floare. Daca planta prezinta pustole rosii-maronii pe frunze sau pe noile vlastare, inseamna ca a fost atinsa de rugina.Tratament: contra afidelor si, daca este necesar, cu aficide biologice si antiparazitare cu macerat de urzici. Se vor elimina exemplarele atinse de rugina.

Niciun comentariu: