vineri, 12 aprilie 2013

Cum intretinem gazonul primavara

Dupa trecerea iernii, peluza de gazon necesita o serie de lucrari specifice, pentru o buna pornire in vegetatie . Rezultatele acestor lucrari se vor cunoaste pe toata perioada anului, imbunatatind aspectul si calitatea gazonului.


1. Tunsul gazonului


Reprezinta cea mai cunoscuta lucrare aplicata peluzelor. Intervalul de tundere este cuprins intre 7 si 10 zile, fara a depasi o intaltime a ierbii de 10-12 cm. In caz contrar, aceasta se va ingalbeni la baza. O atentie sporita sa va acorda cutitului masinii de tuns; acesta trebuie sa fie bine ascutit atunci cand se executa lucrarea, pentru a taia corect firele de iarba si a nu a le rupe sau rani.

Este indicat ca lucrarile sa fie facute incepand cu luna martie, odata ce nu mai exista riscul de inghet. Nu se recomanda ca gazonul sa fie tuns cand solul este umed, deoarece vor ramane urme de la rotile masinii de tuns, iar solul se va batatori.

Alegerea masinii de tuns se va face in functie de suprafata peluzei. Este bine sa alegem un model de la o firma de incredere, deoarece avem o siguranta a calitatii, dar mai ales a serviciilor de post-garantie, in cazul defectarii unui component.


2. Inlaturarea resturilor vegetale


Lucrarea se executa manual (cu ajutorul unei greble speciale cu dinti lungi si ascutiti, dispusi intr-un anumit unghi) sau mecanizat, cu un dispozitiv format din arcuri. Aceasta lucrare are ca scop evitarea formarii unui strat compact, ce ingreuneaza patrunderea apei in sol, favorizand si aparitia unor boli.


3. Scarificarea


Este recomandata peluzelor cu o vechime de minimum 1 an si reprezinta o afanarea a solului compactat si se realizeaza cu ajutorul unui utilaj ce are cutitele dispuse vertical. Acestea patrund pana la 5 cm in sol si vor taia radacinile superficiale ale plantelor.


4. Fertilizarea


Reprezinta hranirea gazonului. Astfel se va stimula pornirea in vegetatie a plantelor. De preferinta se va folosi un ingrasamant granulat, ce va asigura cantitatea optima de elemente nutritive disponibile pe o perioada de 2-3 luni, granulele dizolvandu-se treptat. Aplicarea ingrasamintelor se va face manual pe suprafetele mici, printr-o imprastiere uniforma, sau cu ajutorul unui dispozitiv la care se poate regla cantitatea aplicata. Dozele recomandate sunt cuprinse intre 30-50 de gr/mp. Acestea sunt in general notate si pe ambalajele produselor.


5. Controlarea sistemului de irigare


Se va face pentru o buna functionare pe tot parcursul anului si se vor remedia eventualele defectiuni aparute din cauza inghetului sau altor factori ( craparea tevilor / aspersoarelor / robinetilor ) precum si curatarea filtrelor pentru a evita infundarea instalatiei.


6. Completarea golurilor cu samanta de gazon


Atunci cand temperaturile din timpul noptii sunt peste 8 grade C, se poate executa aceasta lucrare. Suprafetele deteriorate din gazon se vor afana cu ajutorul uneltelor si dupa semanat se poate presara pamant bine maruntit sau nisip pentru a feri semintele de pasari si pentru a asigura o buna germinare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta