marți, 30 aprilie 2013

Altoirea trandafirilor

Majoritatea trandafirilor moderni (nobili) nu cresc pe propriile rădăcini, ci sunt altoiți pe rădăcini de măceș. Altoirea conferă o vigoare și rezistență la boli superioară trandafirilor înmulțiți prin butași. Iată care sunt principalele etape în altoirea trandafirului:
  1. Procesul de altoire a trandafirului durează 3 ani.
  2. În primăvara primului an se seamănă semințele de măceș.
  3. În al doilea an, în lunile iulie-august, când plantele au ajuns să depășească grosimea unui creion, se toaletează planta, lăsând doar o singură ramură, de preferat cea mai viguroasă.
  4. Se dezgolește coletul (partea maronie a tulpinii, de deasupra rădăcinii).
  5. Se recoltează un lăstar viguros din varietatea pe care doriți să o înmulțiți, după încheierea ciclului de înflorire. Îndepărtați frunzele, lăsând o porțiune scurtă din pețiol.
  6. Cu un cuțit special de altoit, se realizează o incizie în formă de „T” în colet, lărgind cu atenție marginile tăieturii verticale.
  7. Din ramura recoltată prelevați cu ajutorul cuțitului de altoit un ochi (grefă) de 2 cm, având la mijloc mugurele aflat la baza pețiolului.
  8. Îndepărtați din ochiul obținut fâșia lemnoasă, de culoare albă.
  9. „Coaja” obținută se introduce în locașul făcut pe colet, apăsând-o în jos, cu delicatețe, până la fixare.
  10. Imediat ochiul se fixează cu rafie sau cu folie specială, lăsând descoperit doar mugurele de la baza pețiolului grefei.
  11. În lunile februarie-martie ale celui de-al treilea an, dacă altoirea a fost reușită, ochiul va avea culoarea verde. (Dacă altoirea nu a reușit, ochiul va avea culoarea brun închis.)
  12. Partea de deasupra altoiului se îndepărtează prin tăiere cu foarfecele. Planta rezultată va avea toate caracteristicile celei de la care a fost recoltat lăstarul de unde s-a prelevat grefa.

Ponturi și atenționări

  • Altoirea nu este o operație simplă, fiind rezervată, în principiu, profesioniștilor. Chiar dacă nu veți avea rata de succes a altoitorilor de profesie, merită să încercați.
  • Incizia în colet, prelevarea grefei și plasarea ei în incizie trebuie să se facă în cel mai scurt timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta