Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata. De acum si pana la toamna, gradinarii isi iau din nou munca in serios pentru a avea parte de flori multicolore si de rod imbelsugat. Nu este cazul sa va panicati, luna abia incepe iar acomodarea cu ceea ce aveti de indeplinit se va face treptat.
Puteti incepe cu plantele din locuinta, schimband solul din ghivece cu unul mai fertil. Nu uitati plantele de interior prin diferite unghere care le-a protejat peste iarna, masura si-a pierdut valabilitatea. Orice planta are nevoie de lumina, mutati-le pe veranda, terasa sau pervaz respectand cerintele de baza ale acestora. De pilda, nu asezati in soare plantele care nu agreeaza razele directe, ci alegeti pentru ele un loc mai umbrit.
Printre cele mai apreciate plante din luna mai se numara: panselutele, petuniile, violetele, muscatele, galbenelele, primulele (ciubotica-cucului) sau impatiens (sporul-casei). Rozmarinul din locuinta este recomandat sa fie mutat din luna mai in aer liber.
Daca ati asteptat un moment potrivit sa plantati sau sa mutati puieti de arbori si arbusti, puteti trece la treaba. De asemenea, dupa jumatatea lunii se mai pot planta sfecla, fasole, varza, morcovi, salata verde, ceapa, cartofi sau ridichi.
In aprilie si mai, suprafetele de pamant expuse nu trebuie acoperite cu frunze uscate si paie. Solul neacoperit se incalzeste mai bine in timpul zilei si emana aceasta caldura in timpul noptii. Acest lucru poate preveni, in cazul unui inghet tarziu, distrugerea mugurilor.
Inspectati cu atentie gradina pentru a depista eventuale semne de boli sau prezenta timpurie a daunatorilor. In caz ca aveti vreo surpriza neplacuta se impun masuri imediate de combatere, pentru care cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui specialist!
Mai este luna ideala pentru rarirea rasadurilor foarte dese. In acest sens, plantele prea slabe sunt indepartate tragand de varful radacinilor lor. Rasadurile ramase trebuie inconjurate de pamant si usor apasate spre interior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu