marți, 15 mai 2012

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis este un arbust tarator care poate decora gradina sau parcurile din primavara pana la finele toamnei.

Cotoneaster horizontalis este un arbust tufor tarator (are crestere mai mult pe orizontala decat pe verticala), ale carui ramuri pot ajunge si 1 -1.5 metri, astfel incat diametrul tufei atinge si trei metri. Inaltimea medie este de 50-70 centimetri.

Tulpinile sunt lungi, lemnoase si usor curbate. Frunzele sunt mici, rotunjite, lucioase, de un verde inchis, insa toamna ele capata o nuanta rosiatica, facand planta deosebit de atractiva. Infloreste abundent in lunile mai - iunie, florile fiind mici si de culoare rosie, roz sau alba. Dupa ce trec florile, apar fructele, bace mici de culoare rosie, roz sau caramiziu, care raman atasate de tulpini mult dupa sosirea iernii, realizandu-se un contrast foarte frumos intre zapada alba si bobitele colorate. Micile fructe sunt foarte apreciate de pasarile in cautare de hrana.

Ingrijire cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis nu are nevoie de aproape nicio atentie deosebita in afara taierilor de controlare a coroanei, care trebuie sa aiba loc primavara, inainte de reluarea ciclului vegetativ. Nu are cerinte specifice de sol, dar este bine sa-i asigurati un sol bine drenat, eventual un amestec de pamant de gradina si nisip. Se uda moderat, de regula seara sau dimineata devreme, intocmai ca si celelalte plante de gradina.
Este rezistenta la inghet, chiar si la temperaturi cu mult sub 0ºC.

Cotoneaster horizontalis

Inmultire cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis se poate inmulti prin seminte, dar este o procedura greoaie, de durata si cu sanse mici de obtinere a unui exemplar asemanator plantei-mama pentru gradinarii incepatori.
Cea mai la indemana metoda este marcotajul, care consta in aplecarea si ingroparea unei portiuni dintr-o ramura de toamna, pana primavara. Din locul ingropat vor aparea radacini si pasul urmator este desprinderea noii plante de mama sa, iar apoi replantarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta