marți, 6 martie 2012

Parazitii plantelor de interior

Iti imaginezi ca plantele tale sunt in siguranta in casa si nu au cum sa fie infestate cu paraziti. Dar simpla aducere a unei plante din exterior care prezinta insecte daunatoare poate duce la contaminarea tuturor plantelor din incaperea respectiva. Ce poti face pentru a impiedica infestarea cu daunatori?

Reguli pentru prevenirea raspandirii insectelor daunatoare:


  • Foloseste intotdeauna pamant special pentru plante de interior, pe care sa il cumperi din florarii si magazine.
  • Daca primesti o planta, schimba-i pamantul si ghiveciul inainte de a o pune alaturi de celelalte plante, asta in cazul in care observi urme ale prezentei daunatorilor. Aceste urme se pot observa cu usurinta si difera in functie de tipul parazitilor.
  • Curata frecvent plantele cu jet de apa.

Paduchele lanos (Pseudococcus sp.)


Sunt insecte parazite de dimensiuni foarte mici, dar care pot fi deosebit de daunatoare prin faptul ca formeaza colonii numeroase pe suprafata plantelor. Se strang pe tulpina si pe partea interioara a frunzelor. Prezenta lor este data de aspectul albicios pe care il dau plantelor pe care le colonizeaza. Se hranesc cu seva si avanseaza catre radacini. Daca planta nu este tratata la timp, infestarea poate duce la uscarea acesteia.

Afidele (Aphis sp.)


Afidele sunt foarte des intalnite, semnele prezentei lor fiind aspectul lucios al frunzelor, aspect dat de excrementele parazitilor care se depun in timp pe suprafata frunzelor. Daca planta infectata este suficient de puternica si rezistenta, curata-i frunzele de afide cu ajutorul jetului de apa de la dus. Vei reusi sa elimini o mare parte din insecte, dar va fi totusi necesara folosirea unui insecticid pe care il poti achizitiona de la o fitofarmacie.

Acarienii (Tetranychus)


Sunt paianjeni de mici dimensiuni ce nu pot fi observati cu ochiul liber. Semenele care te ajuta sa le depistezi prezente sunt aparitia petelor galbene pe suprafata frunzelor si caderea frunzelor tinere. Se inmultesc foarte usor, in special in mediile calduroase si foarte uscate. Tocmai din aceasta cauza, pulverizarea plantei cu apa poate reduce inmultirea lor si ii poate indeparta pe cei deja existenti. La fel ca si in cazul afidelor, spala cu ajutorul dusului plantele suficient de rezistente.

Tripsul (Thrips sp.)


Acesti paraziti se hranesc cu seva plantelor, larvele inteapa frunzele si sug seva, ceea ce are ca efect patarea si uscarea frunzelor. Se inmultesc rapid in mediul cald si umed. Le poti observa cu usurinta pe frunze, avand culoarea galben-maronie. Plantele infestate cu trips se trateaza cu insecticid special.

Niciun comentariu: