miercuri, 29 februarie 2012

Frezia

Frezia: cultivare, intretinere si inmultire

Frezia este recunoscuta pentru parfumul sau proaspat si foarte ademenitor, dar si pentru gingasia sa. Frezia, alaturi de zambile si ghiocei este o floare care apare si astfel vesteste venirea primaverii.  Aceasta se gaseste intr-o varietate mare de culori, incepand de la alb si roz, pana la rosu, portocaliu, galben, mov.

Pe o singura tulpina a plantei se afla in jur de 8 flori care impreuna iau forma unei palnii, dar care totusi infloresc pe rand.

Cultivarea freziei

In tara noastra, freziile se cultiva in sera din cauza faptului ca ele nu se pot acomoda cu climatul caracteristic.  Pentru a te bucura de frezii , trebuie sa plantezi bulbi sau seminte la sfarsitul verii, intr-un sol bine fertilizat, afanat si usor drenabil.
Freziile se cultiva la o distanta de 7 –  10 centimetri distanta pentru a avea loc sa se dezvolte fara sa se sufoce reciproc. Ai grija ca bulbii sa fie sanatori, sa nu prezinte lovituri, zgarieturi sau zone moi pentru ca altfel exista riscul ca din bulbul respectiv sa nu infloreasca nimic.

Udarea freziei

Imediat dupa plantare, bulbii freziilor se uda bine, insa in mod normal solul se uda cu moderatie, chiar si daca se dreneaza cu usurinta. Verifica pamantul la cateva zile si uda-l doar atunci cand este uscat. Altfel, risti sa provoci putrezirea bulbului si astfel ofilirea florii. De asemenea, apa se toarna doar la sol, evitand stropirea frunzelor  si a florii. Cand frunzele incep sa se ofileasca iar florile s-au trecut , rareste  udarea, iar apoi scoate bulbii pentru si depoziteaza-i intr-un loc racoros pentru  a-i replanta in anul urmator.

Fertilizarea freziei

Fertilizeaza bulbii cand apar primele flori de frezie . Opteaza pentru un fertilizator lichid special pentru flori si foloseste-l conform instructiunilor de pe ambalaj. Ai grija insa sa nu aplici ingrasamant prea des sau de prea multe ori pentru ca risti sa distrugi bulbul.


Temperatura si lumina

Frezia trebuie sa aiba parte de o temperatura de aproximativ 15 grade care sa acreasca treptat pana la 24 in momentul in care infloreste.  De asemenea, freziile au nevoie de multa lumina (nu neaparat naturala) si de un spatiu bine aerisit. Asadar, daca le cultivi in sera, asigura-te ca ai un sistem de ventilatie bine pus la punct.

Niciun comentariu: