marți, 15 noiembrie 2011

Craciunita sau Steaua Craciunului, denumita stiintific si Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia este o planta de apartament care a devenit treptat un element decorativ pentru iarna, in special in perioada sarbatorilor. Este usor de ingrijit si foarte intalnita in casele oamenilor din intreaga lume, ea simbolizand si venirea Craciunului.
1 Legenda
Este cunoscuta ca fiind singura planta care isi poate schimba culoarea frunzelor in rosu, galben, roz sau crem. Acest proces se intampla in preajma Craciunului. Frunzele superioare ale plantei se coloreaza in una dintre aceste culori si dau aspectul unor flori.
O veche legenda mexicana spune ca, un copil sarac isi dorea sa-i ofere lui Iisus un dar dupa ce mexicanii au fost crestinati de catre spanioli. Copilul stia ca un dar, oricat de nesemnificativ ar fi, daca este oferit din inima, cu dragoste si credinta, este bine primit de Dumnezeu. Cum nu avea bani, baiatul a cules un buchet de flori de pe drum si le-a dus la biserica. Plantele culese au inflorit in ziua de Craciun lasand la iveala niste buchete superbe, rosii. Martorii evenimentului au crezut ca acesta este miracolul sarbatorii de Craciun si au numit aceasta planta „Steaua Craciunului”.
2 Ingrijirea
Fiind o planta viguroasa, Craciunita este usor de ingrijit si deloc pretentioasa. Este o planta perfecta pentru cei care nu au mai avut alte plante inainte si se hotarasc sa-si cumpere una acum.
Planta nu necesita o udare regulata si nu se va ofili daca nu este udata timp de o saptamana. Trebuie doar sa ai grija ca pamantul ei sa fie umed in permanenta.
ATENTIE! Nu ii pune apa in farfuriuta plantei deoarece umezeala statuta in ghiveci poate ofili planta.
Daca vrei sa reziste peste iarna, este recomandat sa o bagi in casa. Craciunita nu suporta temperaturile scazute sub 15oC, de aceea nu este recomandat sa o lasi afara chiar daca ai balconul inchis. In anotimpul cald, insa, nu tine planta in soare. Este indicat ca aceasta sa stea intr-un loc semiumbrit, deoarece razele puternice ale soarelului ii pot afecta frunzele.
Dupa trecerea perioadei de inflorire, ofera-i plantei o perioada de repaus de minim doua luni. In acest timp este indicat sa raresti udarile si sa nu o ii mai pui ingrasaminte.
Primavara, taie lastarii inainte de inmugurire cu 2-4 cm. Astfel vei stimula ramificarea plantei devenind mai stufoasa. Dupa acest proces muta planta intr-un alt ghiveci, putin mai mare, in care ai pus un substrat de pamant nou. Dupa trecerea gerurilor aseaza planta afara, intr-un loc semi-umbrit.
Din luna Martie se pune in apa de udat un ingrasamant fluid. O data la doua saptamani uda planta cu acest amestec. Inceteaza administrarea ingrasamantului cand infloreste. Pe timpul iernii Craciunita nu are nevoie de ingrasamant.
3 Inmultirea
Inmultirea Poinsetiei se face prin butasire. Recolteaza de pe planta butasi de 10-15 cm. Ai grija ca acestia sa nu aiba mai putin de 5 saptamani.
Odata ce vei taia butasii, poti observa ca acestia au o seva laptoasa, numita latex, care impiedica formarea radacinilor. Inainte de a-l planta supune butasul unui proces de eliminare a latexului. Introdu baza acestuia intr-un vas cu apa la temperatura de 25-30oC. Cand observi ca acea seva a disparut, planteaza butasul, la o adancime de 3 cm, intr-un ghiveci in care ai pus in prealabil un substrat de nisip amestecat cu putina turba.
Dupa 4 saptamani, i se vor forma radacinile, moment la care acestia se por replanta intr-un ghiveci cu diametrul de 8-10 cm.

Niciun comentariu: