duminică, 7 august 2011

Leandrul

Cultura in ghivece practicata la noi nu ofera posibilitatea unei dezvoltari normale, asa cum de altfel se intampla cu multe plante decorative ce nu pot fi adaptate la clima temperata. Dar avand in vedere cerintele relativ modeste si decorul pe care-l ofera pe o durata mare, leandrul ar trebui sa fie in centrul atentiei celor care vor sa-si creeze in timpul verii un mic paradis exotic pe terase, balcoane sau in gradini mici.

Inmultirea leandrului o puteti face destul de usor, prin despartirea tufelor mature sau prin butasi de tulpini sau varfuri. Butasii detasati prin taiere cu o foarfeca sau un cutit bine ascutit, ii pregatiti (ii fasonati) in vederea plantarii in felul urmator:

Taierea (sectionarea) la baza o faceti cu 1-3 mm sub un nod al lastarului, intr-o portiune care are o consistenta nu prea ierboasa, ci mai degraba semilemnificata. Baza butasului o veti curata de frunze, iar daca sunt prea rnari, cele ramase Ie puteti sectiona la jumatate cu o foarfeca. Lungimea optima a unui butas este intre 10-20 cm, dar uneori este permis sa Ie lasati si mai mari. Daca este cazul veti face si o sectionare in partea de sus a butasului, de preferat intre doua noduri. 

Uneori, dintr-un lastar mai lung pot rezulta mai multi butasi si trebuie sa fiti atenti la ordinea sectionarii pentru a avea intotdeauna baza lor in prim-plan.

0 atentie mare trebuie de asemenea sa existe la efectuarea acestor lucrari deoarece seva leandrului contine substante toxice ce pot produce iritatii in contact cu organele mai sensibile (nas, gura, ochi).  0 spalare repetata cu sapun dupa executarea operatiunilor de taiere va elimina orice neplacere.

Dupa  fasonare, veti lasa butasii cateva minute pentru o sumara zvantare a sectiunilor, dupa care ii veti pune la prins in doua moduri: in vase cu apa in care butasii sa fie scufundati cel mult jumatate din lungimea lor sau ii plantati in substrat de pamant usor cu adaos de nisip si cu o presare manuala a bazei, suficienta pentru o buna aderenta la sol.
Sutarea o puteti face aproape in orice anotimp (chiar si iama) daca exista conditii de tem- peratura constanta de 16-20 grade Celsius.

Uneori e preferabil sa faceti acest lucru cu ocazia taierilor de intretinere ale arbustilor, din dorinta de a nu arunca lastarii rezultati, dar cei prea erbosi (cruzi) nu au sanse reale.  In timpul iemii, inradacinarea este mai comoda in apa, vara amplasati butasii la umbra, iar cei plantati in substrat ii veti proteja pentru evitarea deshidratarii cu folie sau sticle de plastic fara dop. 

Cultura tinerelor plante rezultate o veti face de obicei in vase cu un volum mic, incepand de la cele de dimensiunea unui paharel de plastic, iar apoi periodic, in functie de dezvoltarea plantelor, veti face transferul gradual in ghivece mai mari. Veti modifica pe parcurs amestecul de pamant de cultura trecand de la pamantul usor si nisipos, la un pamant cu un continut mai ridicat in saruri minerale.

Un amestec optim care confera plantei o dezvoltare echilibrata poate fi compus din: 2-3 parti de pamant lut-argilos, 1 parte mranita, 1 parte pamant de frunza sau turba si 1 parte nisip mai grosier. 

Niciun comentariu: