duminică, 7 august 2011

CURMAL - Phoenix dactylifera


Curmalul este un palmier, cunoscut si apreciat inca din antichitate, fiind privit de catre vechii egipteni ca un simbol al fertilitatii, reprezentat pe monezi si pe monumentele cartaginezilor, fiind cultivat in principal pentru fructele sale cu un bogat continut de zahar. Fructele de curmal contin importante cantitati de fier si potasiu.

Curmalul are un trunchi brun care se termina in varf cu un smoc de frunze rigide, lungi, de culoare verde–inchis, in forma de pana, frunze care, pe masura ce planta se dezvolta, se usuca incepand de la baza tulpinei. Resturile de frunze uscate pe care le gasim pe baza tulpinei curmalului au aspect de spini.

CURMAL - Phoenix dactyliferaLa curmal, florile sunt mici si grupate in inflorescente de mari dimensiuni iar fructul este comestibil.Pentru tara noastra, conditiile pedoclimatice o recomanda ca planta de interior.

Curmalul nu cere conditii deosebite, este iubitor de caldura, nu este prea pretentios la lumina (iubeste lumina, dar se adapteaza perfect si in spatii mai putin luminate ). Curmalul nu suporta curentii de aer.

Vara, curmalul poate fi scos afara sau pe balcon, necesitand udare din abundenta, fara ca apa sa stagneze pe mugurul central pentru ca ar provoca putrezirea plantei ; substratul trebuie fertilizat cu substante nutritive de 2-3 ori/luna.

Iarna se tine la interior, in spatii mai racoroase 0-12 gr.C si pentru ca planta intra intr-un usor repaus, stagneaza cresterea acesteia; Curmalul se uda foarte rar si trebuie redusa cantitatea de apa deoarece planta suporta mai degraba uscaciunea, decat udarea in exces pentru ca aceasta provoaca putrezirea radacinilor.

Indiferent de anotimp este necesara pulverizarea apei pe frunze.

Substratul care trebuie sa dreneze foarte bine apa, trebuie sa fie in amestec din pamant de gradina, turba olandeza si nisip grosier, in proportii egale, anual reimprospatandu-se pamantul prin indepartarea, cu mare grija, a unui strat de 5-6 cm. de la suprafata si adaugarea de pamant proaspat afanat.

Transplantarea curmalului in vase mai mari se va face primavara, in lunile martie-aprilie, odata la 2-3 ani si atunci cand radacinile ocupa in intregime ghiveciul, fara a se indeparta pamantul din jurul radacinii

Cresterea curmalului este greoaie, dezvoltand 2–4 frunze/anual in perioada aprilie–octombrie.

Curmalul - Phoenix dactylifera se inmulteste primavara, prin seminte (samburi de la curmale). Pentru pentru a stimula germinatia si a incoltii, samburii au nevoie de umezeala si caldura, tinandu-se 24 ore in apa calduta – cca. 35 grade C.

Initial frunzele arata ca niste tepuse de 25 cm lungime, 1 cm latime, ascutite la varf si abia dupa 5–6 ani apar frunzele in forma de pana.

Niciun comentariu: